Arran de terra

Mirades expertes sobre la crisi i les transformacions socials

Xavier Palos: “Al món cooperatiu, la importància del factor humà no es queda només en paraules”

Per Irina Tasias i Albert Sales //

A part de ser un dels socis de la cooperativa és el treballador més antic de Trèvol, el més veterà. Fa vint-i-un anys que hi treballa i coneix l’entitat des de l’origen perquè formava part del mateix sindicat de treballadors que la van fundar. Actualment, treballa a la branca de distribució de mercat social. Confessa que va començar amb l’objectiu de fer de comercial de missatgeria i va acabar fent una mica de tot, “excepte de comptable i mecànic… fins i tot he portat paquets en bicicleta”.

Trèvol neix l’any 84, quin és el seu origen?

Trèvol neix de la lluita sindical. En aquella època la missatgeria era emergent i els missatgers no comptaven amb cap tipus de marc normatiu. Es van sindicar per aconseguir una mínima regulació laboral i això va provocar que comencessin a sorgir llistes negres en el sector. La majoria van ser acomiadats i van decidir crear una cooperativa de treball. Bona part dels fundadors de Trèvol provenien de l’empresa MRW.

Perquè es va decidir optar pel format cooperatiu?

Els treballadors es van conèixer durant la lluita i van veure que el format assembleari i autogestionat era molt eficient. A partir d’aquesta experiència organitzativa van decidir començar a treballar sense patró, formant una estructura empresarial més d’acord amb les seves idees i rebutjant el que ja s’estava fent. No volíem ser una empresa més.

Què funciona bé en una cooperativa?

A nosaltres el que més ens agradava de les cooperatives era la participació de tothom per igual, el que es coneix com a democràcia participativa. Una persona un vot, és a dir, si tu treballes, també pots decidir com treballar. I aquest poder de decisió és el més important per nosaltres. El format de cooperativa també et permet la cooperació amb el territori i fer coses conjuntament amb altres entitats.

Quins avantatges pot tenir un treballador de Trèvol que no tingui un altre que treballi en una empresa de missatgeria convencional?

Entre nosaltres intentem cuidar-nos tan com ens és possible i intentem que quan parlem de la importància del factor humà no quedi només en paraules. Busquem jornades flexibles i creiem en la conciliació familiar com un factor molt important. Tot i això, la missatgeria és una feina estressant i perillosa perquè hi ha moltes urgències.

Amb quants treballadors compta l’empresa?

Actualment n’hi ha trenta-nou repartits entre missatgeria, serveis de neteja i distribució de productes de mercat social.

Com van sorgir aquestes tres branques?

L’origen de Trèvol és la missatgeria. No obstant, va arribar un moment en el qual els treballadors es van començar a plantejar anar més enllà i van iniciar un debat intern entorn l’ecologia. En aquell moment es comencen a oferir una sèrie de serveis en bicicleta i aconseguim cert ressò mediàtic. Erem la primera empresa de missatgeria de l’Estat espanyol que realitzava els serveis en bici.

La branca de l’econeteja sorgeix a partir d’una altra cooperativa que es deia Poliserveis. Finalment, el transport de productes a entitats socials neixen de clients que proposen la distribució d’aquest tipus de productes.

Un moment de crisi com l’actual veieu oportunitats d’iniciar noves vies de treball o és utòpic pensar-hi?

Ens estem plantejant una línia: la programació de jocs on-line amb un component social. El format cooperatiu dóna moltes oportunitats de reciclar-se a un mateix. A més, tenim molt clar que ningú es vol jubilar fent de missatger, fer 60 km diaris en bicicleta a un ritme tant estressant per una ciutat com Barcelona és molt dur. Això obliga a pensar en noves branques per a seguir donant feina i oferir noves sortides professionals.

També t’he de dir, però, que durant la història de Trèvol hem iniciat projectes que finalment no han sortit bé com ara, muntar un segell discogràfic o una cooperativa de traductors.

En el món cooperatiu es viu la crisi de la mateixa manera o pot ser una alternativa a l’empresa tradicional?

Crec que portem la innovació més incorporada que una empresa tradicional i en aquests temps de crisi és molt important. Podem ser una petita incubadora perquè som conscients que el treball de missatger genera molta rotació.

Heu notat la crisi?

Moltíssim. La facturació ha baixat entre un 30 i un 35%.

Com ho heu solucionat?

Amb flexibilitat horària entre nosaltres, reduint les jornades i repartint la feina. Hem readaptat diverses peces i fins el 31 de desembre no hem perdut cap lloc de treball. No obstant, si aquest any continua igual segurament no podrem dir el mateix.

Des de l’any 84 és la crisi més forta que heu patit?

La crisi de l’any 1991 també va ser molt forta però no tant com aquesta. Fa vint anys ho vam solucionar amb la bicicleta. Repartir amb bici sortia molt més econòmic que amb la moto i, a més, va tenir molt bona acollida i molta repercussió en els mitjans.

Es pot ser eficient i tirar endavant amb una empresa alternativa a les empreses convencionals?

Sí, i tant! Aprofitem el millor de cadascú perquè s’aporti a la col·lectivitat. I a més, no tenim la necessitat que hi hagi càrrecs intermedis per a canalitzar una sèrie d’ordres de dalt a baix perquè ja estan assumides des del principi i és més fàcil. Amb menys estructura es pot arribar a ser més productiu. L’inconvenient principal és que el procés de decisió és més lent perquè és fruit del consens. No obstant, aquest inconvenient a la llarga fa que el treballador estigui més a gust i no necessiti un responsable que li estigui al damunt. La flexibilitat és una oportunitat pel treballador però encara més per l’empresa.

Quin és el pal de paller de Trèvol?

El compromís social i l’ecologia. A partir d’aquí intentem ser tan coherents com ens és possible tot i les contradiccions que genera el dia a dia.

 Quines xarxes s’estableixen entre cooperatives? Com us organitzeu?

Trèvol té una xarxa molt important. El fet de participar dels sectors en els quals estem treballant sempre ha estat una cosa innata en el nostre dia a dia. Des de la missatgeria hem treballat tant amb els sindicats de transport com també amb el gremi de missatgers. Alhora, hem treballat en comissions socials, amb la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, amb la Xarxa d’Economia Solidaria, dins els teixit associatiu de la Sagrera…

Al teu voltant, hi ha alguna cosa que està en crisi?

Socialment, s’han produït certes fractures i trencament de drets adquirits, però, a mi, m’afecta relativament poc perquè els nostres valors cooperatius i la intercooperació no estan en crisi. De fet, considero que són més útils ara perquè no hi ha cap altra solució. El que sí és veritat és que al meu voltant hi ha moltes coses que estan trontollant. Pot ser una oportunitat? Potser sí, però la gent ho està passant molt malament i està molt desanimada.

Sobre Trèvol

Trèvol, és una cooperativa de treball fundada l’any 1.984 que cerca la qualitat, entesa com la màxima satisfacció al mínim cost, en una dimensió global pels serveis als nostres clients/es tant de Missatgeria com de Neteja, per les condicions socio-laborals i per la societat en general, aplicant el sistema cooperatiu amb sensibilitat ecològica.

Per això ha estat l’empresa pionera a l’Estat espanyol de la ecomissatgeria actualment en bicicleta i també properament en vehicles elèctrics, i de forma autogestionada.

Per saber més sobre l’Economia Social i Solidària visita la web de la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Catalunya (XES)

Anuncis

One comment on “Xavier Palos: “Al món cooperatiu, la importància del factor humà no es queda només en paraules”

  1. luis
    Juny 14, 2012

    Hola soy Luis despedido de Mensajeros Radio en esa época y de entre todos los despedidos no había nadie sindicado. Al contrario les dimos puerta a los “sindicalistos” y la lucha fué llebada de una forma asamblearia. Salud.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Juny 13, 2012 by in entre totes and tagged , , , , .
%d bloggers like this: