Arran de terra

Mirades expertes sobre la crisi i les transformacions socials

Noura: “Nosaltres estem subvencionant les gambes congelades que compreu”

Il·lustració de Sònia Pérez

Per Irina Tasias i Albert Sales //

La Noura té 18 anys i treballa en una fàbrica de la zona franca del port de Tànger que es dedica a pelar i empaquetar gambes. Abans ajudava a la seva mare en la venda ambulant, però als 11 anys li va sortir aquesta nova “oportunitat” de feina i es va incorporar com a obrera de la factoria a canvi de 220 Dh cada quinzena (uns 48 euros al mes).

La seva jornada laboral comença a les 3 de la matinada i acaba a les 6 de la tarda. Aquestes 15 hores les passa pelant gambes congelades en un ambient humit i, massa sovint, amb els peus molls. La Noura i les seves companyes “gaudeixen” d’un descans d’una hora, entre les 11 i les 12, únic moment en el dia que els és permès menjar i parlar entre elles.

Per arribar a la feina, la Noura utilitza el transport de l’empresa, l’únic disponible a la matinada. Es tracta d’una furgoneta de 18 places on s’hi encabeixen al voltant de 35 treballadores. Aquest transport no és gratuït. Al final de cada setmana paga 60 Dh a l’empresa. Tampoc és gratuïta la revisió mèdica anual, que els costa 70 Dh i que difícilment servirà per diagnosticar els principis d’artrosi derivats de la humitat i el fred constant a l’interior de la fàbrica.

Tot i que el seu salari actual és el doble que als inicis (ara cobra uns 450 Dh cada quinzena), en els 7 anys que porta treballant no ha aconseguit estalviar. No té cap protecció social. En tot aquest temps, l’empresa ha descomptat del seu salari les cotitzacions a la seguretat social però no ha liquidat aquestes aportacions amb les autoritats.

Fins fa un any, la Noura aprofitava el descans dels diumenges per ajudar a la seva mare amb les feines de casa. La seva setmana es limitava a llargues hores pelant gambes i fer les imprescindibles feines de casa. A la fàbrica on treballa hi ha 4.000 treballadores més que podrien explicar històries similars. Ara ha afegit una tasca més al seu dens horari. Aquesta tasca però la fan de bon grat i li obre perspectives que mai s’hagués imaginat. Gràcies a una companya de feina va conèixer una associació de dones que es reunieixen els diumenges per formar-se, per aprendre quins són els seus drets com a treballadores, per compartir els problemes i les il·lusions… A banda de descobrir que hi ha eines per lluitar per un món millor, la Noura ha trobat un espai de creixement personal i de lluita col·lectiva a Attawassol i està especialment contenta d’estar participant en el moviment 20F amb les seves companyes. “El suport de les companyes és imprescindible per canviar les coses però també per fer sobreviure en el dia a dia” afirma convençuda. 

El nom de la protagonista de l’entrevista no és el real per protegir la seva intímitat i seguretat.  

En aquests moments l’Associació Attawassol de Tànger demana suport per presionar a les fábriques de processat de gambes de la Zona Franca per a que es readmeti sindicalistes i treballadores acomiadades per defensar els drets laborals. Més informació aquí

Més sobre el moviment 20F en aquest mateix bloc

Anuncis

2 comments on “Noura: “Nosaltres estem subvencionant les gambes congelades que compreu”

  1. Susanna
    Juliol 6, 2012

    When I read something like that is when I think that here, whwn we complain for the crisis… we have a lot of reasons to say but is fear think that in other places the situation is worsts, and the next time that I go to buy some “Gambas” I will think two times before do it because if I imagine that in this product a lot of people work very hard and in very bad conditions to do it this product, is possible that I don’t won’t to buy this…

  2. Retroenllaç: Taller EpD a l’Escola Mirall « + arguments?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Juliol 4, 2012 by in entre totes and tagged , , , , , , .
%d bloggers like this: